Ергономичен дизайн на кухнята
Как ергономичния дизайн на кухнята може да Ви помогне да увеличите печалбата?
При планиране на търговска кухня или избиране на кухненски уреди за нея, много често се пренебрегва ергономичния дизайн. Друг проблем е, че в търговската и промишлената област често функциите от висок клас се разглеждат по цената си, а не като начин за увеличаване на производителността.
В тази статия ще разгледаме ергономичния дизайн и ще Ви помогнем да вземете решение дали той трябва да е на фокус при изграждане на кухнята и закупуване на уредите за нея.
За търговските кухни понятия като „ефективност” и „рентабилност” са почти едно и също нещо. Това означава, че печалбите могат да бъдат увеличени, когато работният процес и ергономичността на кухненските уреди са добре планирани.
За да Ви стане по-ясно, ще изброим по какви начини един ергономичен подход ще повиши рентабилността. Ергономията може да създаде рентабилност чрез:
- намаляване на текущите разходи;
- увеличаване на производителността;
- намаляване на грешките, риска и отпадъците;
- намаляване на времето на забавяне на работния процес, причинено от наранявания или отпуск по болест.
Преди да изберете нов уред, добра идея е да направите малко проучване – да изчислите колко ще спестите с него и/или намаления риск, свързан с ергономичността на уреда. Това ще Ви даде възможност да направите сравнение между търсената цена и очакваното увеличение на доходността. Трябва да вземете предвид и, че плащате за уреда само веднъж, а го използвате дълго време занапред.
Ергономичният кухненски дизайн може да Ви помогне да спестите:
- време – ергономичните уреди Ви осигуряват нови начини за извършване на едни и същи неща. Това позволява вмъкването на нови продукти в съществуващия вече работен процес. Така една задача може да стане по-лесна като се намали времето й за изпълнение.
- грешки – ергономичните уреди са програмируеми или дистанционно управлявани. Това Ви помага да намалите грешките, риска и отпадъците. Това въздейства по 2 начина на рентабилността – необходимостта за мониторинг е оптимизирана и програмите рационализират процесите и дори обмена между уредите.
- оперативните разходи – ергономичният дизайн на кухнята е свързан с използваемостта на машинните интерфейси. Интуитивното взаимодействие човек-машина позволява по-кратко обучение за работа и възможност повече хора да се научат да ги използват. Впоследствие това намалява количеството труд, необходим за полагане от персонала.
- времето на престой по време на работния процес – ергономичността влияе върху всички елементи на една търговска кухня. Самия начин, по който персоналът работи и си взаимодейства с уредите и помежду си, повишава рентабилността.
С това ще завършим тази статия. Надяваме се да сме Ви помогнали да откриете правилния път към създаване на една практична и ергономична търговска кухня.
Оставете вашия коментар
Забележка: HTML тагове не се приемат!